ITS Knihovna
Kontakt

Chcete nás kontaktovat? Napište nám na

5G - DRIVE

Název projektu anglicky5G HarmoniseD Research and TrIals for serVice Evolution between EU and China

Popis projektu
Projekt 5G-DRIVE bude zkoušet a ověřovat interoperabilitu mezi sítěmi 5G v EU a Číně pracujícími v pásmech 3,5 GHz pro rozšířené mobilní širokopásmové připojení (eMBB) a v pásmech 3,5 a 5,9 GHz pro scénáře V2X. Klíčovým cílem je posílit harmonizaci 5G a spolupráci v oblasti výzkumu a inovací mezi EU a Čínou prostřednictvím silně propojených testů a výzkumných činností, přičemž vzájemně se zavazuje podporovat čínský projekt "5G Product R&D Large-scale Trial" vedený společností China Mobile.
Pro dosažení těchto cílů a dosažení dopadu na brzké přijetí 5G strukturuje 5G-DRIVE své hlavní činnosti do tří pilířů. První z nich bude testovat a demonstrovat nejnovější klíčové technologie 5G ve scénářích eMBB a V2X v předkomerčních sítích 5G. 5G-DRIVE provede tři rozsáhlé zkoušky ve Finsku, Itálii a Velké Británii. V rámci čínského projektu proběhnou rozsáhlé zkoušky v pěti městech. Cílem těchto partnerských zkoušek je vyhodnotit synergie a otázky interoperability a poskytnout doporučení pro harmonizaci technologií a spektra.
 
Druhý z nich se zaměřuje na výzkum klíčových inovací v oblasti network slicing, virtualizace sítě, transportní sítě 5G, edge computingu a funkcí New Radio s cílem zaplnit mezery mezi standardy a reálným nasazením.
 
Třetí program bude prosazovat spolupráci mezi EU a Čínou v oblasti 5G na všech úrovních prostřednictvím rozsáhlých akcí zaměřených na šíření a využívání informací. Projekt vytvořil silný tým mobilních operátorů a průmyslu, včetně významného výrobce automobilů, malých a středních podniků, výzkumných ústavů a univerzit. Toto dobře vyvážené konsorcium disponuje potřebnými dovednostmi a díky navázané úzké spolupráci s čínským konsorciem poskytne prvotřídní odborné znalosti k dosažení plné interoperability sítí 5G a V2X mezi EU a Čínou. Projekt 5G-DRIVE je ideálně nastaven tak, aby vštípil obrovský vliv na ověřování standardů a spustil zavádění skutečných sítí 5G a inovativních řešení V2X, které budou hnací silou nových obchodních příležitostí, a tím i vytváření nových pracovních míst a zcela nových obchodních modelů.
 


Zařazení projektu:
Prioritní oblast dle evropské směrnice ITS 2010/40/EU I. - optimální využití dat o silniční síti, dopravním provozu a cestování
ii. - návaznost služeb ITS v oblasti řízení provozu a nákladní dopravy
Prioritní akce dle evropské směrnice ITS 2010/40/EU -
Prioritní oblast ČR pro ukazatele KPI O - optimální využití dat o silniční síti, dopravním provozu a cestování
C - návaznost služeb ITS v oblasti řízení provozu a nákladní dopravy
Odpovědnost  EURESCOM-EUROPEAN INSTITUTE FOR RESEARCH AND STRATEGIC STUDIES IN TELECOMMUNICATIONS GMBH
Zúčastněné strany
TEKNOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS VTT OY
BAYERISCHE MOTOREN WERKE AKTIENGESELLSCHAFT
DYNNIQ FINLAND OY
SWARCO MOBILITY NEDERLAND B.V.
SWARCO PEEK TRAFFIC B.V.
SWARCO SOLUTION CENTER CROATIA DRUSTVO S OGRANICENOM ODGOVORNOSCU ZA INZENJERING
SWARCO PEEK NL BV
EUROPEAN ROAD TRANSPORT TELEMATICS IMPLEMENTATION COORDINATION ORGANISATION - INTELLIGENT TRANSPORT SYSTEMS & SERVICES EUROPE
JRC -JOINT RESEARCH CENTRE- EUROPEAN COMMISSION
MARTEL GMBH
MANDAT INTERNATIONAL ALIAS FONDATION POUR LA COOPERATION INTERNATIONALE
ORANGE POLSKA SPOLKA AKCYJNA
ORION INNOVATIONS PRIVATE COMPANY
ORGANISMOS TILEPIKOINONION TIS ELLADOS OTE AE
SMARTNET ANONYMI TOURISTIKI KAI KATASKEVASTIKI ETAIREIA PAROCHIS YPIRESION
SOCIEDADE PORTUGUESA DE INOVACAO CONSULTADORIA EMPRESARIAL E FOMENTO DA INOVACAO SA
UNIVERSITY OF KENT
UNIVERSITE DU LUXEMBOURG
UNIVERSITY OF SURREY
VEDIAFI OY
Financování Program Industrial Leadership částkou 5 999 130  EUR
Celkem  6 007 128 EUR
Harmonogram 9/2017 – 6/2021
Kontakt