ITS Knihovna
Kontakt

Chcete nás kontaktovat? Napište nám na

MAGPIE

Název projektu anglickysMArt Green Ports as Integrated Efficient multimodal hubs


Popis projektu
Konsorcium  projektu MAGPIE tvoří jedinečnou spolupráci, která se zabývá chybějícím propojením mezi dodávkami zelené energie a jejím využíváním v dopravě související s přístavy a zaváděním digitalizace, automatizace a autonomie pro zvýšení efektivity dopravy.
 
MAGPIE urychluje zavádění nosičů zelené energie (baterie, vodík, čpavek, BioLNG a metanol) v kombinaci s realizací logistické optimalizace v přístavech prostřednictvím automatizace a autonomního provozu.
 
Hlavním cílem projektu MAGPIE je demonstrovat technická, provozní a procedurální řešení v oblasti dodávek energie a digitálních řešení v prostředí živé laboratoře s cílem stimulovat zelenou, inteligentní a integrovanou multimodální dopravu a zajistit její zavedení prostřednictvím hlavního plánu evropského zeleného přístavu budoucnosti a činností v oblasti šíření a využívání. Uplatňuje se přístup živé laboratoře, v níž se vyvíjejí nebo předvádějí technologické a netechnologické inovace.
 
Demonstrovány jsou tyto inovace: výroba bioLNG na místě; inteligentní energetické systémy; úspora energie ve špičkách na břehu; digitální dvojče přístavu (nástroje pro měření emisí skleníkových plynů a přizpůsobení energie); čpavkové bunkrování; pobřežní nabíjecí bóje; autonomní e-barge a překládka; kontejner na zelenou energii pro vnitrozemskou lodní dopravu; hybridní posunovací lokomotiva; ekologicky propojená nákladní doprava; rozprostření silniční dopravy; netechnologické inovace pro zvýšení využívání zelené energie. Testování povede k vytvoření hlavního plánu pro evropskou zelenou včetně plánu a příručky pro realizaci.


Zařazení projektu:
Prioritní oblast dle evropské směrnice ITS 2010/40/EU -
Prioritní akce dle evropské směrnice ITS 2010/40/EU -
Prioritní oblast ČR pro ukazatele KPI -
Odpovědnost  HAVENBEDRIJF ROTTERDAM NV
Financování ProgramSOCIETAL CHALLENGES – Smart, Green And Integrated Transport  částkou 24 964 564  EUR
Celkem  30 764 359 EUR
Harmonogram 10/2021 – 10/2026
Kontakt