ITS Knihovna
Kontakt

Chcete nás kontaktovat? Napište nám na

FOREMAST

Název projektu anglickyFreight vOlumes transfer from Road to waterborne transport, using zero-EMission, Automated, Small and flexible vessel protoTypes

Popis projektu
Aktivity projektu FOREMAST v oblasti výzkumu a inovací jsou strukturovány podle 4 ambiciózních pilířů:
(P1) Volitelná úroveň automatizace. Architektura a rozhraní pro navádění, navigaci a řízení (GNC) a model situačního povědomí pro propojení GNC a senzorického hardwaru a systémů zpracování dat s cílem účinně řešit problém řízení, který je pro vnitrozemskou plavbu jedinečný. V kombinaci s vyváženou spoluprací člověka a autonomie (navigace, kotvení, manipulace s nákladem, pohon) a bezpečnostními důsledky ve smíšeném provozu s využitím na míru šitých služeb Galileo/EGNOS povede k prototypům dálkového řídicího centra nové generace TRL 5 a malého flexibilního automatizovaného systému řízení s nulovými emisemi (SFAZ) TRL 5.
(P2) Řešení pro řízení energie s nulovými emisemi dynamicky optimalizované pro převládající provozní podmínky. Hybridní elektrická řešení a řešení s nulovými emisemi založená na palivových článcích budou hodnocena z hlediska požadavků na výkon a energii, životnosti, nákladů a emisí během životního cyklu alternativních palivových/energetických systémů.
(P3) Inovativní makroprojekty pro plavidla SFAZ v sítích intramodální a intermodální dopravy odrážející inovace z P1 a P2. Koncepce návrhu plavidel, ověřené pomocí simulací, poskytnou systematické hodnocení návrhů SFAZ pro omezené oblasti a mělké vody, poskytující zvýšenou provozní flexibilitu, pokud jde o kapacitu nákladu, typy a nákladové jednotky, spojené s hydrodynamickými a pohonnými modely a architekturou řízení.
(P4) Modelovací simulační návrh a provozní optimalizační nástroje (Digital Twining Platform) umožňují jak návrh, tak provozní měření a optimalizaci řešení Living Lab (LL), podporující řešení pro evropské pobřežní a vnitrozemské nebo přetížené městské regiony, zahrnující v případě potřeby inovativní komponenty třetích stran, zajišťující přenositelnost a udržitelnost.
 
Dvě LL v Gentu a Caen, které představují pobřežní a vnitrozemské přetížené městské regiony, budou demonstrovat prototypy SFAZ integrované prostřednictvím automatizovaných inteligentních terminálů do optimalizovaných logistických sítí. Třetí virtuální univerzita v Galati bude demonstrovat replikovatelnost.
 


Zařazení projektu:
Prioritní oblast dle evropské směrnice ITS 2010/40/EU -
Prioritní akce dle evropské směrnice ITS 2010/40/EU -
Prioritní oblast ČR pro ukazatele KPI -
Odpovědnost  INLECOM GROUP
Financování Program Climate, Energy and Mobility   částkou 4 981 706  EUR
Celkem  4 981 706 EUR
Harmonogram 1/2024 – 12/2026
Kontakt