ITS Knihovna
Kontakt

Chcete nás kontaktovat? Napište nám na

TRACE

Název projektu anglickyIntegration and Harmonization of Logistics Operations


Popis projektu
Logistický průmysl čelí v posledních letech neustálým a významným výzvám. Trendem je zavádění inteligentních služeb pro zvýšení výkonnosti poskytovaných systémů a synchronních operací. Přepravy a dodávky mohou těžit z využití nových obchodních modelů, které přejímají výše zmíněné inteligentní služby, kdy je hlavním cílem optimalizace využívání sdílených zdrojů a stávají se základem pro poskytování infrastruktury šetrné ke klimatu. Cílem synchromodálních operací a integrace heterogenních logistických služeb je snížení současných přeprav za účelem snížení uhlíkové stopy při současném zajištění nepřerušených dodávek a odolnosti vůči jakýmkoli rušivým událostem.
 
Projekt TRACE se zaměřuje na výše uvedené integrační činnosti a nabízí univerzální platformu s funkcemi souvisejícími s plánováním, rozvrhováním, optimalizací a řízením událostí, jakož i s využitím technologie blockchain pro usnadnění uzavírání inteligentních smluv a finančních operací v reálném čase, čímž se stává jedním z prvních pokusů o poskytnutí "inteligentního krytí" na současných logistických rámcích.
 
Projekt TRACE předpokládá reálné demonstrátory v různých evropských zemích s různými cíli, které začínají přepravou s využitím sdílených zdrojů, detekcí rušivých událostí a změnou harmonogramu přepravy a zároveň končí využitím bezpilotních vozidel k automatizaci dodávek na poslední míli. TRACE rovněž navrhuje nové koridory pro přepravu, bezpečné oblasti, kde mohou bezpilotní vozidla shromažďovat zásilky směřující do cílového místa určení, a nové (virtuální) uzly. TRACE provede studie týkající se překážek na cestě k nové éře logistiky, nových obchodních příležitostí, požadavků na legislativu a regulační rámce a odhalí přínosy navrhovaného přístupu z hlediska snížení energetické náročnosti a emisí při současném omezení provozních nákladů pro zúčastněné strany v oblasti logistiky.
 


Zařazení projektu:
Prioritní oblast dle evropské směrnice ITS 2010/40/EU -
Prioritní akce dle evropské směrnice ITS 2010/40/EU -
Prioritní oblast ČR pro ukazatele KPI -
Odpovědnost  ETHNIKO KAI KAPODISTRIAKO PANEPISTIMIO ATHINON
Financování Program Climate, Energy and Mobility  částkou 7  743 673 EUR
Celkem  9 531 486 EUR
Harmonogram 6/2023 – 5/2026
Kontakt